Naslovnica Mostar ZZO HNK: Ne dolazite, ako nije htino

ZZO HNK: Ne dolazite, ako nije htino

392
foto arhiva

Mostar — Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZO HNK) sve svoje osiguranike moli da bez neodložne potrebe ili njihovog poziva ne dolaze u prostorije Zavoda s obzirom na proglašenu pandemiju koronavirusa i djelatnost koju Zavod obavlja.

Šalter ZZO HNK, smješten u Domu zdravlja Mostar, od srijede, 18. marta, do daljnjeg neće raditi, tako da na području grada Mostara radi samo Područni ured Mostar smješten u Ulici Braće Fejića 56, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću ZZO HNK.

“Osiguranike molimo da zbog podnošenja zahtjeva za refundiranje naknade putnih troškova, podnošenja zahtjeva za izdavanje ili preuzimanje e-knjižice, ovjere papirnatih zdravstvenih knjižica, te drugih potreba osiguranika koje nisu hitne, u narednom periodu, ne dolaze u prostorije Zavoda”, navode iz ZZO HNK.

Dodaju kako osiguranici koji posjeduju papirnatu zdravstvenu knjižicu nisu obavezni dolaziti u područne urede Zavoda zbog produženja važenja ovjere, a provjeru važenja ovjere zdravstvene knjižice domovi zdravlja i bolnice će provjeravati u Integriranom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) koji je instaliran na svim prijemnim šalterima zdravstvenih ustanova.

Do daljnjeg se obustavlja prijem zahtjeva za izdavanje e-knjižica i izrađenih e-knjižica jer, kako kažu, papirnate zdravstvene knjižice koje osiguranici već posjeduju vrijede do daljnjeg.

“U slučaju neodložive potrebe dolaska, osiguranike molimo da dolaze u periodu od 8 do 13 sati, da se u prostorijama Zavoda zadržavaju što je kraće moguće i poštuju preventivne mjere poput držanja odstojanja od jednog metra, korištenja sredstava za dezinfekciju, izbjegavanja gužvi i slično, a sve u cilju smanjenja rizika od nastanka i širenja koronavirusa”, stoji u saopštenju Zavoda.

(StarMo)