Naslovnica Mostar ZZO HNK: Manji finansijski plan za 2021. godinu

ZZO HNK: Manji finansijski plan za 2021. godinu

197
foto arhiva

Mostar — Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, na sjednici održanoj u utorak u Mostaru, razmatralo je i usvojilo jedan pravilnik, šest odluka, Izmjene i dopune Finansijskog plana (Rebalans) i Plana javnih nabavki za 2020. godinu, Program realizacije strateških ciljeva Zavoda za period 2021.-2024. godina, te Finansijski plan, Plan javnih nabavki i Plan rada Zavoda za 2021. godinu.

Pored toga i izvoda iz zapisnika s prethodnih sjednica, članovi Vijeća također su usvojili i Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda za 2020. godinu (Rebalans) kojima su planirani ukupni rashodi u iznosu od 151.735,000 maraka ili 2,35 posto više u odnosu na Finansijski plan za 2020. godinu, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću ZZO HNK.

Navode kako je Zavod tokom cijele godine, kao posljedicu pandemije covida-19, imao niži stepen ispunjenja planiranih prihoda od doprinosa, a bolničke zdravstvene ustanove znatno veću potrošnju prouzrokovanu upravo ovom pandemijom.

“Vodeći računa o stabilnosti zdravstvenog sistema i teškom stanju u bolničkim zdravstvenim ustanovama, menadžment Zavoda maksimalno je smanjio potrošnju na rashodovnoj strani kako bi očuvao ugovoreni nivo finansiranja zdravstvenih ustanova i ispunio obaveze prema pravima osiguranika prema važećim propisima”, naglašavaju iz Zavoda.

Pored navedenog, Upravno vijeće razmatralo je i usvojilo Program realiziranja strateških ciljeva Zavoda za period 2021.-2024. godina.

Pomoćnik direktora Zoran Kazazić i rukovodilac Sektora za podršku poslovanju Andrej Čović obrazložili su ovaj Program kazavši kako je ovo dokument koji je nastao na osnovu Strateškog plana koji je Vijeće usvojilo u julu 2020. godine.

Istakli su kako je, uz godišnji Program rada, Strategiju ljudskih resursa i Komunikacijsku strategiju Zavoda, ovo dokument kojim se Zavod treba ponositi jer je, kako kažu, riječ o dokumentu u čijoj izradi je primijenjena BSC matrica koju primjenjuje mali broj uspješnih pravnih subjekata u BiH.

Predsjednik Upravnog vijeća Ismet Hajdar pohvalio je predloženi dokument kazavši kako je Program urađen jako dobro, temeljito i detaljno, te kako predstavlja dobro usmjerenje i kvalitetnu podlogu za ispunjenje strateških ciljeva Zavoda u planiranom periodu.

Po usvajanju ovog Programa, Upravno vijeće je usvojilo Finansijski plan Zavoda za 2021. godinu, kojim su ukupni prihodi Zavoda planirani u iznosu od 145.609.000 maraka, što je 2.641.000 maraka niže u odnosu na Finansijski plan za 2020. godinu.

“Finansijski plan Zavoda za narednu godinu niži je za 1,78 posto u odnosu na Finansijski plan za 2020. godinu. U sljedeću godinu Zavod ulazi s finansijskim rizikom od otprilike 5.000.000 maraka samo s jednim ciljem, a to je zadržati nivo sredstava koje Zavod izdvaja za finansiranje zdravstvenih ustanova i drugih prava osiguranika”, kazao je rukovodilac Sektora za podršku poslovanju Andrej Čović.

Na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, članovi vijeća razmatrali su izmjenu Odluke o premiji – učešću osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na području HNK.

Izmjenom Odluke predloženo je da, pored djece do navršene 18. godine života, ličnog učešća u troškovima zdravstvene zaštite u 2021. godini budu oslobođeni i davaoci krvi koji su krv davali deset i više puta s tim da su u prethodnoj godini krv davali najmanje jednom. Također, sastavni dio ove Odluke je i prijedlog da ličnog učešća trajno budu oslobođeni i davaoci krvi s pedeset i više davanja.

Predložene izmjene Odluke Upravno vijeće je prihvatilo i uputilo u daljnju proceduru, te je također odobrilo i jednokratni transfer sredstava u iznosu od 350.000 maraka za usluge iz područja mikrobiologije i molekularne dijagnostike (PCR testiranje na SARS-CoV-2) koje Sveučilišna klinička bolnica Mostar pruža osiguranicima ovoga Zavoda.

(StarMo)