Naslovnica Region Zovko bi da EU bude “nepristrani igrač” na Zapadnom Balkanu

Zovko bi da EU bude “nepristrani igrač” na Zapadnom Balkanu

597
Željana Zovko

Strasbourg — Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u razgovoru s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Josepom Borrellom.

Teme razgovora su bile “implikacije Covida-19 na vanjsku politiku EU i zajedničko predstavljanje Akcijskog plana Unije o ljudskim pravima i demokratiji”.

Zovko je naglasila da bi se EU “trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština – Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine”.

“S obzirom na to da Europska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača”, smatra Zovko i dodaje da to znači da Unija “treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti potporu najslabijima”.

Zovko je podržala i usvajanje Preporuka za summit o zapadnom Balkanu 2020.

– Zagrebački summit o zapadnom Balkanu najveći je događaj koji se organizira u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni, ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Europe sa zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Europske unije, istaknula je, između ostalog, Zovko.

(StarMo)