Naslovnica Izdvojeno Zvizdić za Dan državnosti: “Loša vijest za političke elite u BiH”

Zvizdić za Dan državnosti: “Loša vijest za političke elite u BiH”

552

Mostar — “Budućnost BiH je u mladima, modernim, dobro obrazovanim, povezanim i nacionalno neostrašćenim mladim ljudima. Ovo je možda loša vijest za postojeće političke elite u BiH, da je budućnost u mladim ljudima, ali je to odlična vijest za budućnost Bosne i Hercegovine”.

Rekao je to u ponedjeljak u svom obraćanja u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, koji je bio poseban gost na svečanoj akademiji, koju je pet mostarskih institucija – Narodno pozorište Mostar, Pozorište Lutaka, Centar za kulturu, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka Mostar – upriličilo u povodu Dana državnosti BiH.

Nešto ranije, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen-groblju i Šehitlucima, u ponedjeljak je u Mostaru obilježen Dan državnosti BiH.

Denis Zvizdić je još naglasio da je 25. novembar sasvim sigurno jedan od četiri najznačajnija datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.

“Poruke ZAVNOBIH-a su emancipacijske, one su tačno definirale suštinu i bit BiH kao višenacionalne, multikulturne zajednice ravnopravnih naroda i građana. Činjenica je da one nisu oživotvorene u samoj praksi funkcioniranja socijalističke Jugoslavije, jer Bošnjaci nisu dugo vremena bili priznati kao ravnopravan narod, ali na nama je da slijedimo ispravna, emancipacijska, demokratska usmjerenja koja su definirana u Rezoluciji ZAVNOBIH-a i da nastojimo konsekventno i uporno da ih provedemo u praksi”, rekao je uz ostalo Zvizdić u izjavi novinarima.

Poručio je kako to znači da treba jačati nacionalni identitet jer, kako je kazao, nijedna država ne može postojati bez svog naroda kao što ni narod ne može postojati bez svoje države.

“Država je BiH, njen narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog suvereniteta, a oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima, bosanskim Hrvatima i ostalim i jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva u BiH kako bi mogli nastaviti s demokratizacijom našeg društva i s daljim kretanjem ka dva naša najvažnija cilja, a to su evropske i NATO integracije”, poručio je Zvizdić.

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, cvijeće su položili i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predstavnici boračkih udruženja, porodice šehida i boraca, te brojni građani.

Na samoj akademiji, održanoj uz bogat kulturno-umjetnički program, prisutnima su se takođe obratili Šerif Špago, Elvira Dilberović, predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić, te Edin Mušić.

(StarMo)