Naslovnica Politika Zvizdić-Terzić: Koridor 5c – najvažniji infrastrukturni projekat

Zvizdić-Terzić: Koridor 5c – najvažniji infrastrukturni projekat

321

Sarajevo — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i direktor Javnog preduzeća (JP) Autoceste FBiH Adnan Terzić razgovarali su o aktuelnoj i budućoj dinamici izgradnje autoputa Vc.

Zajednički su konstatovali da je autoput Vc, kao dio panevropskog koridora koji BiH spaja sa centralnom Evropom, najvažniji infrastrukturni projekat koji će značajno unaprijediti privredni razvoj i konkurentnost BiH.

Iskazano je zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom državnih institucija u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, efikasnom osiguranju potrebnih finansijskih sredstava, kao i njihovoj konačnoj ratifikaciji.

Time su omogućeni radovi na realizaciji brojnih dionica, od kojih je sedam u fazi izgradnje, dok su četiri u finalnoj fazi pripreme za početak radova, što govori o posvećenosti JP Autoceste FBiH realizaciji strateškog cilja izgradnje autoputa Vc.

Istaknuta je i važnost nastavka izgradnje autoputa prema sjeveru, posebno na dionici od Poprikuša do Medakova, odnosno Putnikovog brda, čime bi značajno bio povećan nivo ukupne operativne funkcionalnosti autoputa Vc.

Zvizdić je iskazao punu posvećenost važnosti izgradnje infrastrukture, posebno autoputa Vc, kao i neophodnost brže ratifikacije svih finansijskih sporazuma koji se odnose na ukupnu izgradnju infrastrukture na autoput Vc, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(StarMo)