Naslovnica BiH Zvizdić odgovorio Macronu: BiH nije i neće biti prijetnja

Zvizdić odgovorio Macronu: BiH nije i neće biti prijetnja

452
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Bosna i Hercegovina napravila je značajan progres u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma što je istaknuto u relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, ali i prema posljednjem izvještaju State Departmenta, ponovio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je to ustvrdio odgovarajući na posljednju izjavu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona koji je, između ostalog, za BiH kazao da je tempirana bomba te da se suočava s problemom džihadista povratnika.

Također, Zvizdić napominje da je zaustavljen odlazak građana BiH, a ni jedan bh. građanin nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu počinjenom u Evropi ili bilo gdje drugo u svijetu.

“To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da BiH ostaje vrlo posvećena borbi protiv globalne pošasti te je iznio podatak da iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga BiH nije i neće biti bilo kakva prijetnja.

Smatra da podatke o pitanjima terorizma sve države trebaju dobiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni.

“Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu BiH, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija”, zaključio je Zvizdić u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

(StarMo)