Naslovnica BiH Zvizdić o Srbiji i Hrvatskoj: Nismo naivni!

Zvizdić o Srbiji i Hrvatskoj: Nismo naivni!

101
Denis Zvizdić

Sarajevo — Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u Pressingu na TV N1 je kazao da “susjedne države pored teritorijalnog integriteta moraju poštovati i suverenitet BiH te da će se na tome insistirati”.

Na pitanje ko to javno brani BiH, a tajno dogovara njen raspad Zvizdić je odgovorio:

“U BiH postoje dvije dominantne struje i potpuno vidljiva razlika između onih koji su proevropski orijentirani i to su sve probosanski orijentirane partije. Kada je riječ o HDZ-u i oni također imaju ovakav stav, ali i prihvatljiviju retoriku od Milorada Dodika i oni koji rade u Predstavničkom domu su oni koji zaista osjećaju domovinu BiH. Ne vjerujem da se može provoditi tajni projekat na rastakanju i podjeli jedne međunarodne i suverene BiH. Hrvatskom narodu to nije u interesu već da žive komotno u BiH. Bilo je perioda kada su neke radikalnije ideje isplivavale na površini, ali mislim da su svjesni da od toga nema ništa. S druge strane imamo politike koje se deklarativno zalažu za evropske integracije poput SNSD-a, a ustvari suštinski rade na potpunoj blokadi sa željama da bi oni trebali biti dio srpskog i ruskog svijeta”, naglasio je.

Komentarisao je i šutnju Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije kada se govori o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije.

“Šutnja je uvijek odobravanje, barem nam to pokazuje životna praksa. Mislim da je uvijek kada se ide u pravcu izbjegavanja državnih institucija i osoba koje obnašaju državne funkcije, naši susjedi, među kojima je i Vučić, prave ogromnu grešku. U ovoj situaciji Vučić se trebao sastati sa članovima Predsjedništva BiH, to je njegov pandan, a nikako sa Izetbegovićem. Institucije pripadaju svim građanima i onaj ko obnaša neku funkciju bez obzira na ime i prezime on ustvari predstavlja građane, a političke stranke samo njihove članove. Dakle, kada Vučić govori samo o teritorijalnom integritetu to je poruka za međunarodnu zajednicu, ali je jednako važan i suverenitet kako unutrašnji tako i vanjski. To znači da je država uspostavila po vertikali vanjski suverenitet, jednak odnos sa drugim državama koje nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje poslove BiH, a unutrašnji suverenitet je suverenitet državnih institucija na području cijele države. To nije korektno i dobrosusjedski, nismo naivni znamo o čemu pričamo i zaista ćemo insistirati da svi i Srbija i Hrvatska poštuju i teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH”, poručio je Zvizdić.

 

(StarMo)