Naslovnica Politika Zvizdić o predstojećem sastanku SDA i HDZ u Mostaru

Zvizdić o predstojećem sastanku SDA i HDZ u Mostaru

451
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je svaki sastanak parlamentarnih stranaka koje u ovome trenutku imaju intenciju da čine većinu na nivou BiH, sasvim sigurno koristan i predstavlja korak naprijed.

“Ne bih mogao reći da će sastanak u četvrtak biti finalni, da on može odrediti sva pitanja, jer ja nikada nisam bio zagovornik da dvoje sjedi, a da nije prisutna i neka treća ili četvrta kompnenta koja treba da čini parlamentarnu većinu na nivou BiH. To nije dobar model, ako ne sjede svi oni koji će sutra na neki način biti ili članovi Vijeća ministara BiH ili dio parlamentarne većine”, kazao je Zvizdić, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa sastankom delegacija SDA i HDZBiH najavljenim za četvrtak, 7. novembra, u Mostaru.

Zvizdić je naveo da je zagovornik toga da treba imati kontinuirane sastanke, posebno kontinuirane susrete lidera političkih partija koje participiraju na nivou Predstavničkog doma i parlamenta BiH, “jer se samo kroz dijalog, kroz iznošenje činjenica, kroz prezentiranje neke perspektive i vizije može doći do pravih rješenja“, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

“Ako svi ostaju na svojim pozicijama, ako ne postoji dijalog, onda sasvim sigurno nećemo doći do rješenja”, smatra Zvizdić.

Napomenuo je kako priželjkuje i poziva da što prije dođe i do trojnoga sastanka, posebno sastanka lidera političkih partija.

“Ali mislim da on treba biti u jednom širem kapacitetu, u sastavu svih onih koji će sutra biti većina na nivou Predstavničkoga doma, a samim tim i na nivou Doma naroda parlamenta BiH”, kazao je Zvizdić, dodajući da je jako važno razgovarati i izbjegavati spinove „kojima stalno prisustvujemo unutar odnosa između političkih partija“.

Istaknuo je da je on jedan od najvećih zagovornika dijaloga kao najefikasnijeg instrumenta i modela za rješavanje svih pitanja u BiH.

“Dijalog i pozitivna politička volja su još uvijek nabitniji instrumenti kako doći do kvalitetnih rješenja”, kazao je Zvizdić.

(StarMo)