Naslovnica BiH Zvizdić o odnosima BiH i RH: “Kompleksno, složeno”…

Zvizdić o odnosima BiH i RH: “Kompleksno, složeno”…

496
Denis Zvizdić

Sarajevo — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je u razgovoru za agenciju FENA) kazao da su odnosi BiH i RH “dosta složeni, kompleksni, te da se nikako ne mogu posmatrati niti jednostrano, niti kroz prizmu samo posljednjih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj”.

Zvizdić kaže da je pobjeda Zorana Milanovića na izborima u Hrvatskoj bazirana na činjenici da je on ponudio jednu drugu perspektivu, prije svega razvoja Hrvatske, a onda i odnosa u samoj regiji.

“Dakle, oni koji su glasali za Milanovića, glasali su upravo za promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini ili između Hrvatske i BiH. To je ono što očekujemo. Dosadašnji odnosi, po mom mišljenju, nisu bili bazirani na zadovoljavajućem stepenu, govorim na nivou predsjednika, na zadovoljavajućem stepenu međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta i integriteta BiH, nego na čestom i bezrazložnom miješanju u unutrašnja pitanja BiH i pokušaju jednoga neprirodnoga patroniziranja nad svim procesima u regionu i u BiH” – naveo je Zvizdić.

Dodao je da, istovremeno, postoje i neke teme koje još uvijek predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje, kao što su “izgradnja mosta, odlagalište nuklearnog otpada, korištenje imovine BiH”…

“Dakle, te teme treba staviti na sto, o njima treba razgovarati na bazi činjenica, relevantnih fakata i međunarodnog prava. Očekujem da Zoran Milanović sve to skupa vrati u institucionalne okvire, u okvire institucija sistema, da njegove posjete budu na institucionalnoj razini, ne nikako na razini jednopartijskih ili etnički baziranih posjeta. Nego, jednostavno da takve posjete budu posjete Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima, posjete koje će sasvim sigurno moći promijeniti i unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske” – kazao je Zvizdić.

On misli da to treba promijeniti, te da postoji dovoljno tema, dovoljno prostora „za normalan odnos između BiH i Hrvatske, tamo gdje na bazi međusobnog uvažavanja, reciprociteta, poštivanja međunarodnih standarda sigurno možemo unaprijediti odnose na političkom, ekonomskom, kulturnom nivou“.

(StarMo)