Naslovnica BiH Zvizdić o “naivnoj iluziji iz RS”…

Zvizdić o “naivnoj iluziji iz RS”…

518
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, povodom čestih izjave dužnosnika RS, posebno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, da je bh. entitet RS “jedini uspješan i funkcionalan”, saopćio je da se tu radi o “naivnoj iluziji o izmišljenom trijumfu koji je u potpunom sukobu s istinom, argumentima i stvarnim činjenicama”.

Istina je, kako kaže, da je ekonomska situacija u bh. entitetu RS takva da bi RS, ako bi je uporedili s kompanijom, morala proglasiti bankrot. Ističe kako se na matrici “da se više puta izrečena laž na kraju treba pretvoriti u istinu” pokušava zamaskirati stvarna socioekonomska situacija u RS-u.

Navodi nekoliko podataka koji demantiraju tvrdnje dužnosnika RS i koji pokazuju veliku razliku u ekonomskoj snazi i razvijenosti između entiteta, u korist FBiH.

– Broj novouposlenih u proteklom mandatu u RS je četiri puta manji nego u FBiH, BDP po glavi stanovnika u RS je manji nego u FBiH, penzije i plaće, posebno u sektoru zdravstva i obrazovanja, u RS su niže nego u FBiH, dug FBiH je manji od 25 posto od BDP-a FBiH, dok je ukupan dug RS skoro 50 posto BDP RS. Istovremeno, svaki stanovnik RS je za više od 1.000 KM zaduženiji nego stanovnik FBiH – navodi Zvzdić.

Dodaje i da su ukupni poticaji u poljoprivredi u RS za 10 do 15 posto manji nego u FBiH, kao i da je broj turista u FBiH četiri puta veći nego broj turista koji posjećuju RS.

– Od 29 industrijskih oblasti u RS više od 70 posto ih je u padu, više od 75 posto direktnih stranih investicija se realizira na prostoru FBiH – tvrdi Zvizdić.

(StarMo)