Naslovnica Politika Zvizdić: Napisana dva “non pepera” o BiH – Reagovati “oštro”

Zvizdić: Napisana dva “non pepera” o BiH – Reagovati “oštro”

294
Denis Zvizdić

Sarajevo — Na svaki dokument vezan za Bosnu i Hercegovinu napravljen bez bh. institucija treba reagirati oštro, to nas je naučila historija, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić

On je danas gostujući na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 govorio o temi “‘Non paper’ realpolitika i stabilnost suverenih država”.

Zvizdić je podsjetio da su trenutno u javnosti dva ‘non papera’ u kojima drugi pišu o Bosni i Hercegovini, a iako različita oba imaju zajednički imenitelj i to je u miješanje u unutrašnje stvari samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

Kako je dodao, vanjsku politiku zemalja koje imaju deklarativnu privrženost Evropske unije ne prate stvarni i realni postupci koji su usklađeni s politikom Evropske unije i zemalja EU.

– U BiH smo sposobni odlučivati o našoj sudbini i te države trebale bi nam pomoći na putu ka EU, a ne otežavati nam taj posao koji je ionako složen – kazao je Zvizdić.


Ocijenio je da je potrebno prestati s etnocentričnim velikodržavnim projektima, a unutrašnja politika susjeda BiH mora se pretvoriti u konkretnu i prijateljsku pomoć.

Pozvao je intelektualnu zajednicu i probosanske političke snage da na svaki dokument vezan za BiH napravljen bez bh. institucija reagiraju oštro “jer nas je historijsko iskustvo naučilo da ignoriranje takvih pojava može imati velike posljedice za BiH i region”.

(StarMo)