Naslovnica Politika Zvizdić: Na djelu je rušenje pravnog poretka

Zvizdić: Na djelu je rušenje pravnog poretka

114
Denis Zvizdić

Sarajevo — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je pogrešno u javnom diskursu koristiti termin “vraćanje prenesenih nadležnosti”.

“Ispravno je govoriti ‘otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine’, jer Ustav BiH predviđa mogućnost uspostavljanja dodatnih nadležnosti, ali ne predviđa postupak bilo kakvog vraćanja istih”, kazao je Zvizdić, prenose u ponedjeljak bh. portali.

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svako ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali niko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije.

“Zato je na djelu ‘rušenje pravnog poretka’, a ne ‘prenos nadležnosti’. Rušenje Ustava BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma. Ideja o tzv. ‘nezavisnoj RS u okviru BiH’ je rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, istakao je Zvizdić.

Zato, zaključio je, ne postoji opcija “mirnog odcjepljenja”. Postoji samo opcija pune zaštite međunarodno priznate države BiH. To je jasno svima koji poznaju prilike u BiH i regionu, rekao je Zvizdić, saopćeno je iz PSBiH.

(StarMo)