Naslovnica Izdvojeno Zvizdić: Lajčak je samog sebe diskreditovao…

Zvizdić: Lajčak je samog sebe diskreditovao…

540
Denis Zvizdić

Sarajevo — “Sastanak koji je organizirao bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti”, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Sam način na koji je Lajčak organizirao ovaj sastanak, pozivajući predstavnike samo dvije nacionalne stranke, predstavlja lošu poruku prema BiH. Riječ je o više puta ponovljenoj praksi jednostranog informisanja i sastajanja, što je indikativno. Gospodin Lajčak je kao visoki predstavnik, tokom svog mandata, imao izuzetno značajnu ulogu u BiH. U toku tog mandata morao je naučiti da je aksiom rada međunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OSCE-a” – navodi Zvizdić u svojoj reakciji.

Dodaje da je “veoma čudno” da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika, koji osporava naslijeđe i g. Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika.

“Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio povjerenje bh. javnosti i sam sebe diskreditirao da može iznositi stavove o bh. problemima i doprinositi njihovom rješavanju” – zaključuje Zvizdić.

(StarMo)