Naslovnica BiH Zvizdić demantuje “nekontrolisanog Dodika”

Zvizdić demantuje “nekontrolisanog Dodika”

495
Denis Zvizdić

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, oglasio se nakon izjava Milorda Dodika u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekavši kako je “lažna vizura vlastite nepogrešivosti Milorada Dodika doživjela svoj vrhunac u nekontrolisanom nastupu” pred Skupštinom RS.

– Odmah poslije čitanja zaključaka NS RS, koje je očito u svrhu lične promocije osmislio Dodik, postaje jasno da je riječ o jeftinoj populističkoj demagogiji i krivim navodima koji su u suportnosti sa domaćim i međunarodnim pravom – naglašava i Zvizdić i demantuje navod kako je RS “potpisnica Dejtonskog sporazuma”.

– Jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma nije RS, već SR Jugoslavije, čime je de iure potvrđen čin umješanosti Miloševićeve Jugoslavije u rat u BiH, a time i agresije na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde” – naglašava Zvizdić.

Dodaje i kako je “krivi navod” da RS ima pravo na otcjepljenje.

– Entitet u sastavu suverene i međunarodno prznate države, odnosno jedan od naroda koji živi na tom području, ne može se u međunarodnopravnom smislu pozivati na samoopredjeljenje (koje je u međunarodno pravo uvedeno 1946. godine sa ciljem da se neke afričke i azijske zemlje oslobode kolonijalne vlasti). Iznad prava na samoopredjeljenje je teritorijalni integritet i suverenitet svake države, koji je i u Ustavu BiH vrhovno načelo. Dakle, da bi jedna teritorijalno-politička jedinica u sastavu suverene države ili narod mogao konzumirati pravo na samoopredjeljenje, mora postojati saglasnost države koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, što u slučaju BiH nikada neće biti moguće – piše Zvizdić.


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posebno naglašava kako ne postoji mogućnost mirnog razlaza u BiH, kako to Dodik sugeriše.

– Ako bi neko u RS bio toliko neodgovoran i suicidno orijentisan da se ikada odluči na takav scenario, jedino što bi se dogodilo jeste nestanak entiteta RS – zaključuje Zvizdić.

(StarMo)