Naslovnica Izdvojeno Zvizdić: Deklarativno su za EU integracije, a blokiraju NATO put BiH

Zvizdić: Deklarativno su za EU integracije, a blokiraju NATO put BiH

176
Denis Zvizdić

Sarajevo — Ključni problem i izazov BiH je strah od reformi i političke opcije koje se deklarativno zalažu za EU integracije, dok istovremeno nastoje blokirati NATO put, izjavio je u intervjuu za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Upitan da li je Predstavnički dom PSBiH imao adekvatan odgovor na probleme uzrokovane pandemijom COVID-19, Zvizdić kaže kako misli da je odgovor izvršnih, pa i zakonodavnih vlasti na svim nivoima, ne samo nivou državnih institucija, bio neadekvatan, nepravovremen i nedovoljno struktuiran prema potrebama zdravstvenog sektora i najpogođenijih grana privrede.

– U vremenu kada su ugroženi ljudski životi, a većina privrednih tokova usporena ili prekinuta zbog čega su izgubljene hiljade egzistencijalno važnih radnih mjesta, građani očekuju da vlade i parlamenti pokažu liderstvo sa jasnom vizijom i efikasnim odlukama, planovima i mjerama, što je, nažalost, u slučaju Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH potpuno izostalo – rekao je Zvizdić.

Ipak, dodaje, pojedini zastupnici i klubovi parlamentarnih stranaka su u toku 2020. godine predložili niz zakona i inicijativa, u nastojanju da se pronađu najbolja rješenja za brojne probleme sa kojima se BiH suočava na polju politike, javnog zdravlja, ekonomije, vladavine prava, regionalne saradnje i ukupnih međunarodnih odnosa.

– Rad Parlamenta BiH je praktično počivao na angažmanu zastupnika umjesto na radu Vijeća ministara BiH, što je zabrinjavajuća činjenica. Lično sam predložio više zakona i šesnaest inicijativa, što će, ako u konačnici budu usvojene i realizirane, unaprijediti zdravstvenu, ekonomsku, investicionu i sigurnosnu situaciju u BiH – smatra Zvizdić.

 

(StarMo)