Naslovnica BiH Zvizdić: BiH “potpuno zakazala” na pitanju nabavke vakcina

Zvizdić: BiH “potpuno zakazala” na pitanju nabavke vakcina

337
Denis Zvizdić

Sarajevo — Evidentno je da je država Bosna i Hercegovina je po pitanju nabavke vakcina potpuno zakazala – kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, gostujući na BHT1.

Naglasio je da je pogrešno skrenuta pažnja i fokus javnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo Federacije.

– Nivo Federacije i gospodin Novalić su zbog nečinjenja na nivou BiH bili prinuđeni da uđu u procese nabavke vakcine. Ja se nadam da će ta nabavka biti uspešno okončana i u tom smislu to će biti jako dobar potez Federacije. Zbog nečinjenja države i sama Federacija je malo kasnila, ali država je morala, trebala i mogla reagovati mnogo, mnogo ranije – istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je on još prije tri mjeseca govorio o “činjenici da COVAX instrument neće biti dovoljan za ubrzanu nabavku i potrebe stanovništva BiH, te da nema razloga da ne uđemo u bilateralne dogovore za nabavku vakcina, u smislu kupovine ili pozajmice”.

– Nije postojao nijedan jedini razlog da ne napravimo jedan međunarodni sporazum sa proizvođačima vakcina koji bi bio čist legislativni okvir da poslije toga i entiteti i, naravno, domaće veledrogerije mogu ući u nabavku vakcina od proizvođača – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima takve ugovore, te da to nije nikakva nepoznanica.

– Imamo takve ugovore sa Microsoftom, Saudijskim fondom, Kuvajtskim fondom, sa Njemačkom razvojnom bankom. To isto se moglo napraviti i sa Pfizerom i sa AstraZenecom, Sputnjikom i sa drugih proizvođačima. U tom smislu se kasnilo. Moglo se napraviti, postojale su nadležnosti, postojao je legislativni okvir. Zašto se nije to nije uradio naravno sasvim sigurno neko će morati dati građanima, koji u ovom trenutku žive u panici, strahu, njihovi bližnji su ugroženi. Svaki dan svako od nas praktično čuje da je umro neko koga lično poznajemo – kazao je Zvizdić.

Istakao je da je epidemija dosegla vrlo ozbiljne, dramatične razmjere te da vlast mora imati odgovor na takva pitanja.

 

(StarMo)