Naslovnica Politika Zvizdić: BiH nikada nije…

Zvizdić: BiH nikada nije…

227
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovio je danas u Sarajevu da je potrebno vraćanje dobrosusjedskih odnosa kakvi su i ranije postojali, podsjećajući da se BiH nikada nije miješala u unutrašnja pitanja tih zemalja.

Podvukao je da ne postoji zabilježena izjava zvaničnika iz BiH koji govori o tome šta bi neka država trebala uraditi u toj državi, te se isti pristup očekuje i od njih, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Mišljenja je da je potrebno na temelju međusobnog razumijevanja, poštovanja suvereniteta, integriteta i subjektiviteta svake od država, kreirati međusobne odnose.

Podsjetio je da sve zemlje zapadnog Balkana teže ka članstvu u Evropskoj uniji zbog čega je potrebno da se poštuju svi međunarodni standardi, a ključno pravilo u međusobnim odnosima je da se države ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država.

“Svaki dijalog je dobrodošao jer je to jedini put do pronalaska pravih rješenja, ali svi moraju znati da su ranija vremena tutorstva iza nas te niko ne treba imati paternalistički odnos prema BiH te su takve stvari neprihvatljive”, podvukao je Zvizdić.

(StarMo)