Naslovnica Izdvojeno Zvizdić: BiH najbolji partner SAD-a na Balkanu

Zvizdić: BiH najbolji partner SAD-a na Balkanu

455

Washington — Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se na Capitol Hillu u odvojenim susretima s kongreskinjama Ann Wagner i Eddie Bernice Johnson, te senatorom Benjaminom L. Cardinom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i podršci Sjedinjenih Američkih Država evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je na svemu što su Sjedinjene Američke Države u proteklom periodu učinile za Bosnu i Hercegovinu i rekao da evroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se na unutrašnjem planu radi na reformama kako bi se stvorio povoljan poslovni ambijent, ubrzao ekonomski razvoj i privukle investicije, prenosi federalna.ba.

Informirao je kongreskinje Wagner i Bernice Johnson te senatora Cardina o tome da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u svim regionalnim projektima koji doprinose ekonomskom razvoju i miru i stabilnosti i rekao da je Bosna i Hercegovina faktor stabilnosti na Balkanu. Naglasio je značaj poštivanja vladavine prava, teritorijalnog integriteta i provođenja reformi potrebnih za demokratizaciju društva u Bosni i Hercegovini i njen prosperitet.

Američki zvaničnici su tokom sastanka istaknuli opredijeljenost da Sjedinjene Američke Države i dalje ostaju prisutne u BiH kao čvrst i posvećen prijatelj u reformskim procesima i evroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom razgovora rekao da prijateljske političke odnose treba da prati i intenzivna ekonomska saradnja i istaknuo da je jedan od važnih projekata otvaranje direktne avionske linije. Rekao je da u St. Louisu živi oko 70.000 američkih državljana porijeklom iz BiH i da je to razlog da se uspostavi direktna avionska linija između Sarajeva i St. Louisa. Složili su se da ova linija ne bi imala samo ekonomski značaj, nego bi bila i poruka i jasan znak prijateljstva i približavanja BiH i SAD-a.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH usmjerena ka slobodi, demokratiji, ekonomskom prosperitetu, kao i evroatlantskim integracijama i da je to potvrda da će BiH i ubuduće biti najbolji partner SAD-a na Balkanu.

(StarMo)