Naslovnica BiH Zvidićeva čestitka Jandrokoviću i Plenkoviću

Zvidićeva čestitka Jandrokoviću i Plenkoviću

467
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Zagreb — Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću “povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije”.

“Najiskerenije vam čestitam šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije koje u Bosni i Hercegovini vidimo kao period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja.

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU. To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet. Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima” – ističe predsjedavajući Zvizdić.

Imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, naglašava Zvizdić, te da očekuje da u toku hrvatskog predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju.

“To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona” – kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupstine BiH Denisa Zvizdića.

(StarMo)