Naslovnica Život Zvanično: “Quo Vadis, Aida” u borbi za Oscara!

Zvanično: “Quo Vadis, Aida” u borbi za Oscara!

318

Sarajevo — “Quo Vadis, Aida?”, film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić nominovan je za nagradu Oskar u kategoriji za najboji film van engleskog govornog područja, objavila je Američka filmska akademija u ponedjeljak, 15. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nominacije su putem videopoziva iz Londona saoštili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Pored filma “Quo Vadis, Aida?”, za najbolji film van engleskog govornog područja takmičiće “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Boris Ler, koji u filmu glumi starijeg sina glavne junakinje Aide, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je uzbuđen zbog nominacije, te da je za njega to jedan od najemotivnijih trenutaka u karijeri.

„Beskrajno sam sretan. Ovo je ogroman uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za sve što se događalo u Srebrenici. To je još jedan korak gdje će se o Srebrinici više govoriti u svijetu, govoriti o genocidu. To je jako važno sa ovom nominacijom“, kazao je Ler za RSE.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljka za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Rediteljka je više puta kazala kako je film baziran na činjenicama do kojih je došla čitajući svjedočenja i knjige, gledajući video-materijale, razgovarajući sa ekspertima i svjedocima.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Film “Quo Vadis, Aida?” 10. februara ušao je u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Za ovu kategoriju su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje, a u uži izbor ušlo je 15 filmskih ostvarenja.

(StarMo)