Naslovnica Život Zvanično počeo Trumpov opoziv

Zvanično počeo Trumpov opoziv

511

Washington — Proces opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Senatu je danas zvanično počeo, pošto je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, javio je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Članovi Predstavničkog doma, takozvani “menadžeri”, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu “optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trumpa.

Poslije unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih “menadžera” Adam Schiff pročitao je njen sadržaj naglas, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Betu.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je zvanično prihvatio, a u nastavku slijedi polaganje zakletvi predsjedavajućeg sudije i porotnika.

Predsjedavajući Vrhovnog suda John Roberts položit će zakletvu tokom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.

Suđenje Donaldu Trumpu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.

Rezolucija o opozivu je “optužnica” koju će zastupati “menadžeri” Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bijela kuća ima svoju odbranu – predsjednika Trumpa zastupat će advokati Pat Cipollone i Jay Sekulow.

Senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svjedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila neka pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je nagovijestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od stotinu senatora, što je malo vjerovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

(StarMo)