Naslovnica Politika Zvaničnik: SAD nemaju tajni plan za Kosovo i Srbiju

Zvaničnik: SAD nemaju tajni plan za Kosovo i Srbiju

208
foro arhiva

Priština/Washington — Još nije utvrđeno da li će američki predsjednik Donald Trump prisustvovati sastanku lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući 4. septembra, izjavio je specijalni Trumpov savjetnik.

Specijalni savjetnik američkog predsjednika je naveo da Sjedinjene Države nemaju tajni plan kada su u pitanju pregovori Kosova i Srbije, te je insistirao da će teme razgovora biti ekonomske prirode, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj savjetnik učestvovao je na telefonskom brifingu sa novinarima, organizovanom povodom susreta u Washingtonu, u kojem predstavnici sedme sile uzimaju učešće uz obavezu da ne navode ime sagovornika.

Na predstojećem sastanku za tri dana u glavnom gradu SAD učestvovat će premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Isključivo smo fokusirani na implementiranju sporazuma u vezi kojih smo se već dogovorili – o avio-liniji, željeznici i autoputu. Ti sporazumi će nam omogućiti da izgradimo ekonomski razvoj”, kazao je on, dodajući da će se o ovim sporazumima, koji još nisu sprovedeni, razgovarati i ove sedmice, a onda će se diskusiji dodati dodatna pitanja “koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj”.

“Testirat ćemo da li postoji želja kod strana da pričaju o tim pitanjima. Mislim da ćemo predstaviti skoro svako pitanje, ali zavisit će od samih njih da li žele ići dalje sa tim”, rekao je.

“SAD nemaju tajni plan”, rekao je i dodao: “Mi nemamo nešto što ćemo tražiti”.

“Jedino što ćemo tražiti jeste da, ukoliko žele pomoć SAD, ako žele razvojne dolare, onda je potreban napredan na ekonomskom planu. Ne želimo gubiti naš novac”, kazao je zvaničnik američke administracije.

(StarMo)