Naslovnica Region Zvaničnik NATO-a u Budvi: Rusija i Kina jačaju podjele i konflikte na...

Zvaničnik NATO-a u Budvi: Rusija i Kina jačaju podjele i konflikte na Zapadnom Balkanu

65
foto: agencije - ilustracija

Budva — Najava predsjednika Rusije Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji pokazuje da je rusko političko vođstvo spremno da naudi interesima svog naroda, ali i da Rusija nije uspjela da ispuni vojne strateške ciljeve u Ukrajini, ocijenio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO Alijanse Rob Bauer.

Holandski admiral Baurer je to rekao 22. septembra u Budvi, na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), koja se održava dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio 21. septembra djelimičnu mobilizaciju u Rusiji.

Putin je upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti silom svog golemog arsenala, ako nastavi s onim što je nazvao “nuklearnom ucjenom”. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista, što je dovelo do protesta u toj zemlji.

“Ono što je Putun najavio jasno pokazuje da Rusija nije uspjela da postigne vojne ciljeve i prisiljava mlade ljude da umiru u ratu u koji niko ne vjeruje”, kazao je Baurer, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, Rusija, kao i Kina, grabe svaku priliku da naprave i pojačaju podjele i konflikte, naročito na Zapadnom Balkanu.


“Mir i stabilnost nikada ne treba uzeti zdravo za gotovo. NATO i EU imaju neizmjerne efekte, kada obje organizacije rade zajedno. Znamo cijenu rata i konflikta dobro, tako da ćemo dati sve da promovišemo mir”.

(StarMo)