Naslovnica Život Žurnal: Ruska vakcina stvara antitijela

Žurnal: Ruska vakcina stvara antitijela

281
foto: arhiva - ilustarcija

Moskva — Ruska vakcina “Sputnik-V” protiv COVID-19 proizvela je odgovor antitijelima u ranim fazama proba, sudeći po rezultatima objavljenim u petak u medicinskom žurnalu The Lancet koje je Moskva pozdravila kao odgovor kritičarima.

Rezultati dvije probe provedene u periodu juni-juli koje su uključile 76 učesnika, pokazali su da je 100 posto njih razvilo antitijela na novi koronavirus bez ozbiljnijih nuspojava, piše The Lancet.

Rusija je odobrila vakcinu koja se koristi u dva ubrizgavanja za domaću upotrebu u augustu, kao prva zemlja koja je to učinila prije nego što su objavljeni bilo kakvi podaci ili probe velikog obima.

– Dvije 42-dnevne probe, koje uključuju po 38 odraslih zdravih osoba za svaku od njih, nisu ustanovile nikakve ozbiljnije nuspojave među učesnicima i potvrdile su da je ta vakcina kandidat za odgovor antitijelima – piše Lancet, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

– Velike, dugoročne probe, uključujući i placebo poređenja, i dodatni nadzor potrebni su da se uspostavi dugoročna sigurnost i efikasnost vakcine u sprečavanju zaraza s COVID-19 – navodi žurnal, prenosi Reuters.

(StarMo)