Naslovnica Politika Žuljević: Hoće da “ugase finansijsku policiju”…

Žuljević: Hoće da “ugase finansijsku policiju”…

168
Aner Žuljević

Mostar/Sarajevo — SDA i HDZ su 2018. godine dogovorili da ugase Finansijsku policiju, i to rade izmjenama zakona o računovodstvu koji je prošao na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i sada dolazi na Dom naroda, smatra Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH.

“Ukoliko se usvoje takve izmjene, tužilaštvo više neće imati alat za finansijske istrage koje sad vrši nalozima preko Finansijske policije u skladu s postojećim zakonom. Očigledno je da se radi o političkoj osveti za Soko, Aluminij, Operatora i sve druge istrage koje su rađene”, kaže za Klix.ba Žuljević.

Žuljević u obrazloženju kaže kako su navednim članovima Prijedloga zakona “date isključive ovlasti Poreznoj upravi FBiH za vršenje nadzora nad odredbama zakona”, iako drugim članovima prijedloga propisuje da nadzor vrše i druge institucije ukoliko su im posebnim propisom date ovlasti. Navedeno znači da su članovi 50. i 51. prijedloga u koliziji.

“Radi se o vrlo zahtjevnim i brojnim aktivnostima koje Porezna uprava Federacije BiH, iako je i po trenutno važećem Zakonu o računovodstvu i reviziji bila ovlaštena za njihovo preduzimanje, iste nije provodila, odnosno nije implementirala u praksi. Naime, Porezna uprava Federacije BiH je vršila samo nadzor nad uspostavljanjem sistema računovodstva i knjigovodstva, uz neke izuzetke, dok je nadzor i kontrolu nad ostalim odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji vršila Finansijska policija Federacije BiH”, navodi se u obrazloženju amandmana.

(StarMo)