Naslovnica Politika Zukić “zatečen” odlukom State Departmenta

Zukić “zatečen” odlukom State Departmenta

380

Sarajevo — Nakon što ga je američki državni sekretar Mike Pompeo proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama zbog koruptivnih djela, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je zatečen ovom odlukom.

“Zatečen sam iz razloga sto sam podnio ostavke na sve pozicije u SDA prije dvije godine da bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost na sudu. Interesantno je da je ova odluka donesena, iako se nisam obratio SAD-u za putovanje, ni kada sam se povukao iz javnog života. Presumpcija nevinosti je osnov u svim demokratski uređenim zemljama. Pritisak koji se pravi na mene i informacije koje su dostavljene administraciji SAD-a da donesu ovakvu odluku su nastavak pritisaka domaćih faktora”, naveo je Zukić u pisanom odgovoru RSE.

Zukić je administraciju SAD-a pozvao da se aktivno uključi u predmet koji se vodi protiv njega “ali i u ostale i da utvrde stepen krivnje ili nevinosti te koliko ima umiješanosti političkih faktora u procese”.

Naveo je i kako bez obzira na odluku SAD-a, podržava rad američke administracije i doprinose koji su oni dali u Bosni i Hercegovini.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)