Naslovnica BiH Žrtve pisale Macronu: Opasnost za BiH dolazi iz susjednih država

Žrtve pisale Macronu: Opasnost za BiH dolazi iz susjednih država

610

Sarajevo — Članovi Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su otvoreno pismo predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu u kojem je ga pozivaju da posjeti BiH i lično se uvjeri kako bh. građani žive te da jedina opasnost za BiH dolazi iz susjednih država.

Reakcija članova Udruženja je uslijedila nakon Macronovog intervja za britanski magazin ”The Economist”, u kojem je kazao da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku, te da se suočava s problemom džihadista povratnika.

U pismu iz Udruženja podsjećaju na pomoć koju su građani i bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac pružali BiH u vrijeme agresije, te snažno podržavali evropsku perspektivu balkanskih država.

Izražena je nada da je predsjednik Macron tu izjavu izrekao u “trenutnoj ljutnji i nezadovoljstvu”, te da će Francuska i on, kao predsjednik, vrlo brzo biti ono što i jeste – nada za ujedinjenje svih evropskih naroda i država zapadnog Balkana.

“Veliku polemiku u regionu je izazvala Vaša izjava o Bosni i Hercegovini kao prijetnji. Vaša ekselencijo, za BiH, ali i za EU jedinu prijetnju predstavljaju velikodržavni projekti iz Beograda i Zagreba”, navodi se u pismu.

Izražavaju uvjerenje da je francuski predsjednik upoznat šta se desilo u BiH, a o tome je svoj sud donio i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Dva suda su, podsjećaju, potvrdila da je srbijanska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem uzrokovala ratove, na stotine hiljada žrtava, stotine koncentracionih logora i stravičan završetak počinjenog genocida u BiH kada je za nekoliko dana u Srebrenici ubijeno više od 8.500 nevinih nakon čega su započeli i NATO udari.

Također, u pismu je izražena nada da će Macron podržati BiH na putu prema EU i NATO-u, te da ne potcjenjuje mišljenje žrtava koje svjedoče stradanju, zločinima, a danas svjedoče i o onima koji negiraju zločin i koju su, kako se navodi, danas “spremni da počine zločin kao i devedesetih godina“.

“Zbog toga Vas pozivamo da posjetite BiH, da se uvjerite kako živimo i da jedina opasnost za BiH dolazi iz susjednih država. Strah nas je od naoružavanja Srbije od strane Rusije i mislimo da je naoružavanjem Srbije u opasanosti i cijela EU”, kaže se u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

(StarMo)