Naslovnica Izdvojeno Žrtva koronavirusa: Preminuo Mili Bijavica

Žrtva koronavirusa: Preminuo Mili Bijavica

1033

Mostar — Nakon duge borbe protiv koronavirusa, preminuo je Mili Bijavica, vlasnik Fortuna Tours d.o.o., saznaje Radiosarajevo.ba, jedne od vodećih turističkih agencija u BiH i osoba možda i najviše zaslužna za povratak turizma u Mostar nakon rata.

Bijavica je godinama promovirao Mostar u svijetu, ali i cijelu Hercegovinu, isticao njezine prirodne ljepote i uspio dovesti ovu regiju na turističku kartu svijeta.

Na početku pandemije, upravo je Bijavica najviše upozoravao na krah u turizmu, tražio nove načine opstanka turističke djelatnosti i svih onih koji su bili ugroženi ovom situacijom.

Nažalost, negdje tokom tih napora je i sam zaražen koronavirusom. Bio je hospitaliziran u mostarskoj COVID bolnici, bio je priključen i na respirator, ali svi napori liječničkog tima na kraju su bili bezuspješni.

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, ovo je drugi smrtni slučaj u ovoj porodici ove sedmice, naime jučer je preminula Milijeva majka.

Brojni prijatelji, poznanici i poslovni partneri opraštaju se od Milija na društvenim mrežama.

Bijavica je rođen u Mostaru 1956. godine gdje je završiо osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Od 1989. godine vlasnik je i direktor Turističke agencije Fortuna Tours, koja je bila jedna od prvih privatnih agencija u Jugoslaviji i koja je već godinama vodeća turistička agencija u Bosni i Hercegovini za receptivni turizam.

Bio je i predsjednik Profesionalne komisije za ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo u Vanjskotrgovinskoj komori BiH od 2018/2019 i predsjednik Skupštine Privredne komore Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(StarMo)