Naslovnica BiH Zrak u Sarajevu “opasan”

Zrak u Sarajevu “opasan”

339
Screenshot: FTV - ilustracija

Sarajevo — Zrak u glavnom gradu naše zemlje i tokom noći je bio veoma zagađen. I dalje je Sarajevo na samom vrhu svjetskih gradova po nekvaliteti zraka. Epizoda upozorenje na snazi je u svim zonama na području Kantona Sarajevo.

Zrak je okarakterisan kao ‘opasan’, navodi se na stranici “Zrak.ekoakcija”, prenosi federalna.ba.

Stanovništvu se preporučuje da tokom boravka vani trebaju izbjegavati bilo kakve napore i korištenje zaštitnih maski protiv aerozagađenja. Trudnice, stare osobe i djeca te osobe s respiratornim i srčanim problemima morali bi ostati u zatvorenom.

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosio je ovog jutra 346, a najlošija situacija je na mjernoj stanici kod Ambasade SAD-a, gdje je u 8 indeks kvaliteta iznosio 346. Unaselju Bjelave bio je 342.

U Zenici je zrak okarakterisan kao nezdrav sa indeksom kvaliteta 190, slijede Ilijaš sa indeksom 185 i Lukavac 154.

Kada je zrak okarakterisan kao nezdrav, kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa mogući su pojačani simptomi, dok bi svi ostali mogli da osjete negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Zrak je umjereno zagađen u Tuzli, s indeksom 81, pa se osobama osjetljivim na zagađenje preporučuje da izbjegavaju boravak napolju i smanje naprezanje tokom boravka na otvorenom.

Indeks kvaliteta zraka od 0 do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

(StarMo)