Naslovnica Život Zračnom strujom: Američki dim stigao do Evrope

Zračnom strujom: Američki dim stigao do Evrope

87
foto arhiva - ilustracija

Brisel — Šumski požari koji haraju američkom zapadnom obalom, uz Tihi okean, su desetinama do stotinama puta intenzivnije od prosjeka posljednjih 15 godina sa posebno gustim dimom koji je čak stigao do Evrope, objavio je evropski servis za klimatske promjene Copernicus.

Zahvaljujući satelitskim snimcima „pratimo obim požara i zagađenje od dima širom SAD i dalje“ rekao je u saopštenju Mark Parington naučnik servisa za atmosferski nadzor Copernikus (CAMS), prenijela je agencija AFP, na koiju se pozivaju regionalni mediji.

Podaci pokazuju da su ti požari „bez presedana“ i da su „desetine do stotine puta intenzivniji od prosjeka požara u periodu 2003.-2009. godine u SAD kao i u više pogođenih država“, navela je ta služba.

Požari proizvode veliku količinu dima, a u Kaliforniji i Oregonu već su ispustili u atmosferu mnogo više ugljenika nego bilo koje godine od 2003., od kada se to mjeri. Količina ugljenika je izračunata na 21,7 megatona u Kaliforniji i 7,3 megatona u Oregonu.

Posebno gust dim je čak stigao do Evrope.

Zbog snažnih atmosferskih sistema, dim od požara bio je danima samo iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasan kvalitet zraka u gradovima Portland, Vankuver i San Francisko.

Međutim, vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom strujom odnesen na istok.

(StarMo)