Naslovnica Politika Zovko opet “zabrinuta” politikom EU na Balkanu

Zovko opet “zabrinuta” politikom EU na Balkanu

370
Željana Zovko

Strasbourg — Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko tijekom sjednice s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom izrazila je “zabrinutost što Europska unija na zapadnom Balkanu već 25 godina nije preuzela vodeću ulogu, upitavši Borrella što Unija namjerava učiniti u tom pogledu”.

Kazala je da je Europska unija izložena kritikama u američkom Kongresu i medijima kada god njezine politike dožive neuspjeh te je na koncu svoga obraćanja upitala Borrella “planira li preuzeti vodeću ulogu i u našem susjedstvu”, javio je Ured zastupnice Zovko.

Na zajedničkoj izvanrednoj sjednici članova Odbora za sigurnost i obranu (SEDE) i Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta s visokim predstavnikom Borrellom razgovaralo se o utjecaju pandemije Covida-19 na sigurnosne i obrambene sposobnosti Europske unije i stanju u misijama i operacijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, te o drugim pitanjima vezanima za sigurnost.

Zastupnica Zovko, članica SEDE-a i zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u, osvrnula se na Borrellovu izjavu da Europska unija treba imati neovisnu viziju i neovisan put u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Kazala je da se to posebno odnosi na Sahel i da će u budućnosti programi poput Europskog instrumenta mirovne pomoći i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) pomoći Europskoj uniji da odgovori na izazove vezane za nedostatak odgovarajuće opreme za partnere.

“U ovom slučaju Europska unija može preuzeti ovu novu ulogu i imati bolju viziju vlastite sigurnosti”, izjavila je Zovko.

(StarMo)