Naslovnica Region Zoki opet “briljira”: Vijeće Evrope nazvao “štetočinama”…

Zoki opet “briljira”: Vijeće Evrope nazvao “štetočinama”…

124
Zoran Milanović

Zagreb — Hrvatski predsjednik Zoran Milanović oštro je kritikovao najnoviji izvještaj Odbora Vijeća Evrope o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici i upitao da li bi Hrvatska trebala da štiti svoju granicu tako što bi ilegalne migrante “dočekala balalajkama”.

U Izvještaju se navodi, između ostalog, da su neki migranti prisiljeni da hodaju bosi kroz šumu, a neki su vezanih ruku bili bačeni u rijelu Koranu. Stoji i da su neki migranti naveli da su ih vraćali u BiH samo u donjem vešu, a u nekim slučajevima čak i gole.

Nekoliko osoba je također izjavilo da su, dok su uhapšeni ležali licem na tlu, a da su pojedini policajci pucali u tlo pored njih.

Komentarišući izvještaj Milanović je rekao da je riječ o “štetočinama koje stalno zabadaju nos i dijele lekcije”.

“Ti ljudi nisu normalni i takvim arogantnim odnosom prema svima ugrožavaju europski projekt. Te štetočine koje stalno negdje zabadaju nos i stalno dijele lekcije… Kako da Hrvatska zaštiti svoju granicu, s balalajkama da dočekujemo ilegalne migrante? Nemoguće je. Naprosto, policija mora primijeniti određenu vrstu sile. To se sad događa i na poljskoj granici, nakon ove završne manipulacije Lukašenka”, rekao je.

(StarMo)