Naslovnica Život Znakovito: Turski ministar vanjskih poslova dva dana u Grčkoj

Znakovito: Turski ministar vanjskih poslova dva dana u Grčkoj

467
Mevlut Cavusoglu

Atina — Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu stigao je u nedjelju u dvodnevnu posjetu Grčkoj, u sklopu “napora za održavanje dijaloga između dvije zemlje koje se spore oko niza pitanja”.

Cavusoglu je za grčki list To Vima rekao kako je uvijek optimističan u pogledu dobrosusjedskih odnosa između Turske i Grčke.

“Osuđeni smo da živimo na istom geografskom području. Stoga bismo naš odnos trebali definirati saradnjom, a ne sukobom. U našim rukama je da odredimo svoju sudbinu i put naprijed.”

Navodeći da će njegovi kontakti u Grčkoj poslužiti i kao osnova za pripremu sastanka koji će biti održan na Samitu NATO-a između predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog premijera Kiryakosa Mitsotakisa, Cavusoglu je ukazao na važnost održivog konstruktivnog dijaloga u bilateralnim odnosima.

Podvukao je kako su spremni razviti pozitivnu atmosferu usmjerenu na povjerenje u odnosima Turske i Evropske unije. Cavusoglu je kazao kako u EU vide tu političku volju, osim nekih država članica koje žele zloupotrijebiti solidarnost o članstvu u EU.

“Pristupanje Turske Uniji najvažnije je geopolitičko ulaganje koje EU može učiniti za Evropu i šire”, poručio je Cavusoglu.

(StarMo)