Naslovnica Život Zlatna palama za film dijelom produciran iz Sarajeva!

Zlatna palama za film dijelom produciran iz Sarajeva!

97

Cannes — Film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness” osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film.

Jedan od koproducenata je i Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) – “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” ( “The Square”).

“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

(StarMo)