Naslovnica Život Život u oblacima Venere?

Život u oblacima Venere?

318

Boston — U kiselim oblacima planete Venere naučnici su otkrili gas fosfin koji, kako navode, ukazuje da bi je mogli naseljavati mikrobi. To bi, zaključuju stručnjaci, moglo značiti postojanje potencijalnog vanzemaljskog oblika života.

Istraživači nisu otkrili stvarne oblike života, ali je poznato da na Zemlji fosfin proizvode bakterije koje opstaju u okruženju u kojem nema kiseonika. Međunarodni naučni tim fosfin je primjetio teleskopom James Clerk Maxwell sa Havaja i potvrdio njegovo postojanje pomoću radio teleskopa iz Čilea.

„Imajući u vidu ono što trenutno znamo o Veneri najvjerovatnije objašnjenje fosfina, koliko god fantastično zvučalo, jeste život“, rekla je Clara Souza Silva, molekularna astrofizičarka i koautorka studije sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu, prenosi Reuters, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

“Treba da naglasim da život, kao objašnjenje našeg otkrića, treba da bude krajnja instanca. To je značajno, jer ako se radi o fosfinu i životu, to znači da nismo sami. Takođe, to znači da je život, sam po sebi, uobičajen i da mora postojati mnoštvo drugih naseljenih planeta širom naše galaksije”, ističe Clara Souza Silva.

Fosfin – atom fosfora vezan za tri atoma vodonika veoma je otrovan za ljude. Zemaljski teleskopi poput onih korištenih u ovom istraživanju pomažu naučnicima da proučavaju hemijske i druge karakteristike nebeskih tijela.

Venera je najbliža Zemlji – druga planeta po udaljenosti od Sunca. Po strukturi je slična Zemlji, iako nešto manja. Takoreći, umotana je u gustu toksičnu atmosferu koja ne dopušta oslobađanje toplote. Temperature na njenoj površini dostižu do 471 stepeni Celzijusa – što dovodi to topljenja olova.

Pojedini naučnici smatraju da bi u oblacima Venere, koji su udaljeni od površine te planete, na temperaturi od oko 30 stepeni Celzijusa mogli živjeti zračni mikrobi koji podnose njihovu ekstremnu kiselost. Oblake nad Venerom u oko 90 posto čini sumporna kiselina, a zemaljski mikrobi nisu u stanju da opstanu u tom procentu kiselosti.

Do sada dostupni podaci ukazuju da Venera ne bi trebala biti povoljno okruženje za stvaranje fosfina. Površina te planete i njena atmosfera bogati su jedinjenjima kiseonika koja bi u dodiru sa fosfinom brzo reagovala i uništila ga.

„Sigurno postoji nešto što stvara fosfin podjednako brzo koliko se taj atom uništava”, istakla je koautorka studije Anita Richards, astrofizičarka koja sarađuje sa Univerzitetom u Manchesteru u Engleskoj.

(StarMo)