Naslovnica Mostar “Živi svjedoci neće dozvoliti falsifikovanje historije”

“Živi svjedoci neće dozvoliti falsifikovanje historije”

618

Mostar — U sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020” i obilježavanja 28. godišnjice oslobađanja prostora Mostara od srpsko-crnogorskog agresora juna 1992. godine, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom Turbetu u Podveležju odata je počast šehidima i poginulim borcima, saopštio je Organizacioni odbor Manifestacije “Putevima pobjede Armije Republike BiH 2020”.

Nakon toga, u organizaciji Medžlisa IZ Mostar u vjerskom dijelu programa proučena je hatma dova u džamiji u Podveležju.

Navedenim aktivnostima prisustvovali su između ostalih, članovi šehidskih porodica, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada i Kantona, borci učesnici borbi junskih dana 1992.

U odnosu na ranije godine, program manifestacije na Podveležju je organizovan u smanjenom obimu, zbog epidemiološke situacije u BiH.

U neformalnom druženju, evocirane su uspomene na uspjehe boraca, na značaj i ulogu Samostalnog bataljona odbrane Mostara u oslobađanju lijeve obale i užeg gradskog dijela Mostara, pod komandom komandanta r. Arifa Pašalića, o briljantnoj akciji boraca Odreda TO Podveležja koji su u samo nekoliko sati 16. juna 1992. godine protjerali agresorske vojnike sa utvrđenih položaja na Svetoj Gori, Merdžan Glavi, Šipovcu i Ravnicama, zarobivši više desetina neprijateljskih vojnika i oficira i velike količine materijalno-tehničkih sredstava.

“Naravno, jedna od tema je bila i pokušaj raznoraznih ‘udruga’ da umanje značaj i ulogu pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH, MUP-a RBiH, kasnije i jedinica Armije RBiH u odbrani i oslobađanju Mostara 1992. godine, sa jedinstvenim stavom da to neće proći, da su historijske činjenice neumoljive i dostupne, a posebno da je puno živih svjedoka koji neće dozvoliti falsifikovanje historije”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)