Naslovnica Mostar “Zimska pomoć”: Novčane dotacije za ugrožene porodice

“Zimska pomoć”: Novčane dotacije za ugrožene porodice

480

Mostar — Ugovor o korištenju novčanih sredstava iz projekta “Zimska pomoć” Crvenog križa Švicarske, pomoću koga će stotinu porodica s područja Mostara dobiti jednokratnu novčanu pomoć između 50 i 200 maraka, potpisan je danas u prostorijama Crvenog krsta (CK) Grada Mostara.

“Porodice koje imaju jednog do dva člana dobit će 50 maraka, porodice s tri i četiri člana će dobiti 100 maraka, porodicama s pet i šest članova na račun će biti uplaćeno 150 maraka, dok će porodice s više od šest članova dobiti 200 maraka. Limitirani smo sredstvima i svjestan sam da ovih 8 000 maraka nije dovoljno”, istaknuo je Sekretar CK-a Mostar Alen Kajtaz.

Dodaje kako će korisnici nakon utroška sredstava imati obavezu Crvenom križu Grada Mostara dostaviti račun.

“Računi će nam biti potrebni kako bismo u budućnosti znali što im je najneophodnije i kako bismo se onda mogli fokusirati i pomagati im na taj način. Ugovorom je precizirano kako korisnici ne bi trebali kupovati alkohol, cigarete i duhanske proizvode kao ni punjenje za telefon, a sve ostalo je dozvoljeno, pretežno ako je u pitanju kupovina hrane, plaćanje računa i slično”, istaknuo je Kajtaz.

Kazao je također kako su ugovori potpisani s predstavnicima stotinu porodica na osnovu spiska Centra za socijalni rad (CSR) Grada Mostara.

“Sredstva su osigurana zahvaljujući pomoći i podršci Crvenog križa Švicarske i bit će uplaćena na račune korisnika do kraja ove sedmice” – rekao je Sekretar CK-a Mostar Alen Kajtaz.

(StarMo)