Naslovnica BiH Zimska oprema ubuduće već od 1. novembra

Zimska oprema ubuduće već od 1. novembra

208
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Novi Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima, u sklopu kojeg je predviđena obavezna zimska oprema u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, stupit će na snagu 28. decembra 2020.

Pravilnikom koji je donio bh. ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović u saradnji s organima nadležnim za unutrašnje poslove propisuju se pravila o odvijanju prometa u zimskim uvjetima, zimska oprema i period u kojem je obavezno posjedovanje i upotreba zimske opreme u prometu, prenosi portal Klix.ba.

U Članu 3 pravilnika navodi se da u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima.

Pravilnikom koji će još nekoliko dana biti na snazi bila je predviđena obavezna zimska oprema od 15. novembra do 15. aprila.

Šta obuhvata zimska oprema?

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

(3) Izuzetno van perioda iz stava (1) ovog člana, na dijelu ceste, kada na kolovozu vladaju zimski uvjeti, mogu se na točkove postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.

(4) Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Kompletan članak je na ovom linku.

(StarMo)