Naslovnica BiH ZHK: Zasad još jedan negativan nalaz

ZHK: Zasad još jedan negativan nalaz

150
foto arhiva

Mostar/Široki Brijeg — Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) u ponedjeljak je testirano ukupno 14 osoba s prostora ZHK. Zaprimljen je samo jedan negativan nalaz, a ostali su u procesu obrade i bit će objavljeni tokom današnjeg dana.

To je u ponedjeljak kasno uveče objavio Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

U saopštenju se podsjeća da je do sada 39 osoba s područja ZHK zaraženo korona virusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHK u samoizolaciji je 928 osoba, od čega su 112 osobe s područja Gruda, 174 ih se nalazi u Ljubuškom, 320 u Posušju i 322 osoba u Širokom Brijegu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ZHK je izvjestilo kako nije bilo kršenja Odluka Štaba CZ ZHK u protekla 24 sata.

Iz Štaba CZ ZHK podsjećaju i da je na sjednici tog Štaba u ponedjeljak donesena odluka o dozvoli rada trgovinama bijelom tehnikom i namještajem, a benzinske pumpe od juče mogu raditi svim danima najkasnije do 18 sati. Osobe starije od 65 godina od ponedjeljka mogu od 8 do 12 sati radnim danima u ovoj sedmici otići do banaka i podići svoje penzije. Također dozvoljen je prevoz djece u automobilima.

“Apeliramo na sve penzioneree ukoliko im banka dozvoljava neku drugu mogućnost podizanja penzije kao što je davanje punomoći, da maksimalno iscrpe sve druge mogućnosti kako bi zaštitili svoje zdravlje”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je dogovorena i nabavka dodatne zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Federalna uprava civilne zaštite započela je s dezinfekcijom Širokog Brijega u ponedjeljak u večernjim satima.

Broj operativnog centra je 121.

(StarMo)