Naslovnica BiH ZHK: Zakomplikovalo se…

ZHK: Zakomplikovalo se…

537

Široki Brijeg — Vlada Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) zasjedala je danas u Širokom Brijegu, a nakon sjednice pojedini mediji objavili su kako je predsjednik te vlade Zdenko Ćosić prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova Zdravka Borasa.

Međutim, izvor iz Vlade ZHK-a rekao je Feni kako je po zakonima tog kantona nemoguće da samo jedan ministar podnese ostavku.

“Ako je smijenjen jedan ministar, onda mora biti smijenjena i cijela vlada. O tome će odlučivati Skupština ZHK-a, ali ministar Boras ne može sam biti smijenjen, ako neće biti smijenjena i cijela vlada pa imenovana nova”, kazao je Fenin sagovornik, prenosi BHRT.

Inače, Boras je ostavku ponudio predsjedniku Vlade ZHK-a Zdenku Ćosiću zbog spora koji se protiv njega vodi u susjednoj Hrvatskoj.

Općinski sud u Splitu nepravosnažno je 26. novembra osudio Borasa uslovno na godinu dana zatvora uz tri godine zbog krivičnog djela prevare te će, ukoliko ova presuda postane pravosnažna, morati u roku od šest mjeseci uplatiti u državni budžet blizu 95.500 kuna, za koliko je oštetio Hrvatsku.

Borasa je optužnica teretila da je istovremeno primao invalidsku penziju iz Hrvatske od februara 2015. do kraja aprila 2016., iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona.

(StarMo)