Naslovnica BiH ZHK: Vakcinisanost protiv korone oko 10 posto

ZHK: Vakcinisanost protiv korone oko 10 posto

143
foto: ilustracija

Široki Brijeg — Radionice o temi “Značaj imunizacije za ljekare i medicinske radnike” održane su u Domovima zdravlja Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg za više od 90 ljekara i medicinskih radnika, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Radionice je vodila epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić koja je kazala kako je nivo vakcinacije protiv koronavirusa u ZHK oko 10 posto, te kako je značajna edukacija populacije o svim prednostima vakcina i načinima na koji se proizvode.

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo posjetili su sve općine u ZHK i putem otvorenog dijaloga sa zdravstvenim radnicima riješili mnoge nedoumice. Tema imunizacije je još više osnažila ionako izuzetno kvalitetnu saradnju domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo ZHK, saopšteno je iz tog Zavoda.

Inače, radionice su održane u okviru projekta ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke koji je finansiran iz Interreg IPA programa Hrvatska-BiH-Crna Gora.

Projekat “ON TIME“ je započeo 1. juna 2020. godine i trajat će do 31. maja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je Evropska unija osigurala 691.428,85 eura bespovratnih sredstava.

Nosilac projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska) s partnerima Opća bolnica Zadar (Hrvatska), Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar (Crna Gora) i Zavod za javno zdravstvo ZHK (Bosna i Hercegovina).

(StarMo)