Naslovnica BiH ZHK: Svadbe glavni izvor zaraze, pojavile se sumnjive maske

ZHK: Svadbe glavni izvor zaraze, pojavile se sumnjive maske

382
foto: ilustracija

Široki Brijeg — U petak je održana 31. vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Na početku sjednice predstavljena je epidemiološka situacija koja je ocijenjena još uvijek ozbiljnom iako je zaustavljen rast oboljelih u proteklih 12 dana, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite ZHK-a.

“Prisutan je povećan broj hospitalizacija zbog komplikacija izazvanih korona virusom što je rezultiralo povećanom smrtnošću u posljednje vrijeme.

Svadbene svečanosti su i dalje glavni izvor oboljenja zbog čega je predložena rasprava na idućoj sjednici o skraćenju radnog vremena svadbenih salona”, dodaje se u saopštenju.

Štab je obaviješten o formiranju gradskih i općinskih timova za inspekcijski nadzor koji bi trebali početi s radom od subote, 12. septembra. Uprava za inspekcijske poslove nastavlja zadate aktivnosti. Zavod za javno zdravstvo ZHK preporučuje izbjegavati svadbene svečanosti, naročito starijim osobama i/ili osobama koje već imaju određene zdravstvene probleme.

Predstavljen je Izvještaj o početku nove školske godine. “Nastavni proces se odvija prema preporukama Zavoda. Na tržištu su se pojavile zaštitne maske sumnjivog kvaliteta, o čemu bi trebala biti pokrenuta istraga, a primjerci sumnjivih maski su poslani u Zavod za javno zdravstvo FBiH na ispitivanje”, dodaje se u saopštenju.

Zadužen je Krizni štab ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite da do iduće sjednice pripremi konkretan prijedlog za Izolatorij, stoji na kraju saopštenja iz Štaba CZ ZHK-a.

(StarMo)