Naslovnica BiH ZHK: Štrajkuju profesori, najavili i učitelji

ZHK: Štrajkuju profesori, najavili i učitelji

254

Široki Brijeg — Profesori u Zapadnohercegovačkom kantonu održali su štrajk upozorenja po jedan nastavni čas u obje smjene.

Odgovor je to na, kako kažu, potcjenjivački odnos Vlade tog kantona spram radnika u tamošnjem obrazovnom sistemu. Naime, prije dvije godine istekao je kolektivni ugovor, a o novom još nema govora, uprkos obećanjima.

“Kad smo potpisivali kolektivni ugovor od nas je traženo da ne diramo u finansije, da se strpimo još dok traje kolektivni, a da po njegovom isteku ide povišica. Evo, dakle obmane već godinama”, kaže Jasminka Petrić, predsjednica Neovisnog sindikata uposlnih u srednjim školama ZHK, prenosi federalna.ba.

Resorna ministrica Ružica Mikulić, s druge strane, ističe kako je kolektivni ugovor već duže vrijeme spreman, ali da on zahtijeva sitne promjene.

Za plate nije sigurna jer za to “zeleno svjetlo” daje Vlada. Kolektivni ugovor i plate koje se godinama nisu povećavale samo su dio problema. Tu su i isplate po tužbama teške tri miliona maraka, netačno obračunate kamate, ali i loši uslovi rada.


Loše nije samo u srednjem obrazovanju. Štrajkom prijete i zaposleni u osnovnom obrazovanju. I oni već dvije godine čekaju novi kolektivni ugovor, a plate učitelja su godinama iste. Štrajk upozorenja zakazali su za 3. marta.

(StarMo)