Naslovnica BiH ZHK: Štrajk upozorenja u srednjim školama

ZHK: Štrajk upozorenja u srednjim školama

100

Široki Brijeg — Nezavisni Sindikat uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu najavio je štrajk upozorenja i pripreme za održavanje generalnog štrajka.

Naime, Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK je na sjednici održanoj 28. 9. 2021. godine u Širokom Brijegu donijelo odluku o organiziranju štrajka upozorenja kao predradnje za generalni štrajk. Štrajk upozorenja održat će se u srijedu 6. oktobra 2021. godine treći školski čas u obje smjene u srednjim školama ZHK, prenosi portal Bljesak.info.

Predsjedništvo NSUZHK je također donijelo odluku o pokretanju procedure za generalni štrajk. U toku je, kako su naveli, provedba ankete kojom se članovi Sindikata u podružnicama izjašnjavaju za generalni štrajk ili protiv njega, a rezultati izjašnjavanja bit će predstavljeni na Skupštini NSUSŠZHK, koja će se održati 7. oktobra.

Razlozi za štrajk su, između ostalog, nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plate.

“Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih učesnika u obrazovnom sistemu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ZHK jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju”, navode iz sindikata u saopćenju.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)