Naslovnica BiH ZHK: Stalni pad broja novozaraženih

ZHK: Stalni pad broja novozaraženih

106
Široki Brijeg; foto: Facebook - ilustracija

Široki Brijeg — Situacija s koronavirusom u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) je stabilna i zadovoljavajuća, potvrdili su Feni pomoćnik direktora kantonalne Uprave Civilne zaštite Mladen Bošnjak i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić.

“Situacija u našem kantonu, što se tiče pandemije koronavirusa, je zadovoljavajuća i stabilna. Trenutno imamo 103 pozitivna slučaja zaraze virusom uz konstantan pad zadnjih mjesec dana. Hladnije vrijeme za sada nije uticalo na povećanje broja zaraženih u našem kantonu tako da za sada nema potrebe za uvođenjem novih mjera i nadamo se da i neće biti”, istakao je Bošnjak i dodao da se situacija s koronavirusom u ZHK prati i da mjere dolaze shodno povećanju broja novozaraženih.

Dodao je da je prošlu godinu obilježila pandemija koronavirusa i da je zbog toga ZHK poduzeo brojne korake u zaštiti zdravlja stanovništva.

“Proteklu je godinu, nažalost i ovu, obilježila pandemija koronavirusa i naš kanton je proglasio stanje nesreće što je još uvijek na snazi. Ova godina je započela velikom tragedijom na Tribistovu (Posušje), gdje je od trovanja ugljičnim monoksidom izgubljeno osam mladih života”, naglasio je pomoćnik direktora Uprave Civilne zaštite ZHK-a, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić otkrila je koliko su u ovom kantonu dosad domovi zdravlja utrošili doza vakcina i kakve mjere planiraju poduzimati u narednom periodu.

“U ZHK je utrošeno oko 15 hiljada doza vakcina. Međutim, prosjek potrošnje vakcina se prepolovio. Ranije smo imali od 500 do 700 utrošenih doza na sedmičnom nivou, a u ovom trenutku imamo prosjek potrošnje oko 300 doza. Mjere za sada ostaju iste, a one će se mijenjati ako dođe do preopterećenja SKB Mostar, tj. ako klinička bolnica ne bude mogla odgovoriti kapacitetima i potrebama. Samo u slučaju takvog scenarija razmatrat ćemo uvođenje rigoroznijih mjera. Sve ostaje na tome da se izbjegavaju masovna okupljanja, posebnoe u zatvorenim prostorima, a ako se boravi u takvim prostorima potrebno je držati distancu, nositi masku i prati ruke”, istakla je Jurić.

(StarMo)