Naslovnica BiH ZHK: Skraćeno radno vrijeme kafićima

ZHK: Skraćeno radno vrijeme kafićima

510

Široki Brijeg — Kako bi se dodatno nadziralo stanje i poduzele mjere sprječavanja i otkrivanja ranih slučajeva bolesti covid-19 Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona skratio je radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ograničio broj ljudi na otvorenom prostoru.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba, radno vrijeme ugostiteljskih objekata dozvoljeno je do 23 sata, te je nalaženo nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, poštujući udaljenost od najmanje jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru, ako nije moguće održavati udaljenost od dva metra između osoba.

Javna okupljanja dozvoljena su pod uslovom da u zatvorenom prostoru nema više od 50 osoba, a na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje maksimalno stotinu osoba.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

S ciljem smanjivanja rizika od covid-19, kao i zaštite ličnog zdravlja, za vrijeme okupljanja, potrebno je obvezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

Za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja, saopćeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK-a, prenose bh. portali.

(StarMo)