Naslovnica BiH ZHK: Šest pozitivnih na koronavirus

ZHK: Šest pozitivnih na koronavirus

530
foto arhiva

Široki Brijeg — Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) je obavijestio o 6 pozitivnih osoba na prisustvo korona virusa s područja Širokog Brijega, koji su povezani s novim klasterom.

To je u subotu poslijepodne saopšteno iz Štaba civilne zaštite ZHK-a.

S područja ZHK jučer je testirano 39 osoba, a danas su nastavljena testiranja.

Do sada je u ZHK 58 osoba bilo pozitivno na prisustvo korona virusa, od čega 43 osobe iz Širokog Brijega, 11 iz Gruda, 4 s područja Posušja i u Ljubuškom do sada nije zabilježen nijedan pozitivan nalaz.

U samoizolaciji se nalazi 796 osoba, najviše ih je u Širokom Brijegu, ukupno 302 osobe, u Posušju 204, Ljubuškom 191 i na prostoru Gruda imamo 99 osoba. Posljednjih dana je primjetan pad broja osoba u samoizolaciji zbog smanjenog broja ulazaka preko graničnih prelaza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u protekla 24 sata napisalo jednu prekšrajnu prijavu za kršenje samoizolacije, dvije za kršenje policijskog sata, a druge vrste prekršaja nisu zabilježene.

Na snazi je zabrana kretanja van svog mjesta prebivališta osobama s prostora ZHK, osim u svrhe odlaska na posao ukoliko je to neophodno, za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku njegu, osobe koje vrše snabdijevanje navedenih područja i za osobe koje iz vitalnih porodičnih razloga pružaju brigu djeci ili starijima ili obavljaju kupovinu životvnih namirnica za njih.

“S obzirom na povećani broj požara u posljednjim danima, apeliramo na sve građane ako imaju bilo kakva saznanja da je neki od požara izazvan ljudskim uticajem, da obavijeste operativni centar na broj 121”, stoji u saopštenju iz Štaba CZ ZHK-a.

(StarMo)