Naslovnica Život ZHK: Prosvjetari idu u generalni štrajk

ZHK: Prosvjetari idu u generalni štrajk

76
foto arhiva

Široki Brijeg — Nakon što je održan štrajk upozorenja u svim srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora te nepostizanja zajedničkog stava o postotku povećanja plaće, Skupština Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama tog kantona donijela je jednoglasnu odluku o stupanju u generalni štrajk, potvrdila je predsjednica tog sindikata Jasminka Petric.

Pojasnila je kako će procedure oko pokretanja generalnog štrajka “pokrenuti sljedeći tjedan”.

“Nakon što sindikat najavi generalni štrajk, Vlada treba predložiti svog člana Mirovnog vijeća i Sindikat svoga. Ako to Mirovno vijeće ne bude dalo nikakve rezultate onda se ide u arbitražu i kada taj proces završi tek tada može krenuti generalni štrajk”, pojasnila je Petric.

Ranije je izjavila da bi ta procedura mogla trajati oko 15 dana, ali da to, ipak, ovisi od toga koliko će iz kantonalne vlade biti ažurni.

Inače, štrajk upozorenja bio je održan u srijedu, 6. listopada, treći školski sat u obje smjene.

“Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ZHK-a jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju”, naveli su ranije iz spomenutog sindikata.

(StarMo)