Naslovnica BiH ZHK: Promocija vakcinacije, snimljen i spot

ZHK: Promocija vakcinacije, snimljen i spot

339
foto: ilustracija

Grude — U Zapadnohercegovačkom kantonu dosad je vakcinisana 3.101 osoba, a u tom kantonu danas očekuju oko 1.200 novih doza Pfizer vakcine, potvrdila je Feni direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić, istakavši kako su snimili i videospot koji promovira imunizaciju.

Navela je kako su u ZHK građani vakcinisani Pfizerom, AstraZenecom, Sinovacom i Sinopharmom te da je od ukupnog broja vakcinisanih njih 2.643 vakcinisano jednom dozom, a 458 s dvije doze.

“Očekujemo da će danas doći oko 1.200 novih doza Pfizer vakcine. Isto tako, saznali smo da su nove doze AstraZenece stigle u Bosnu i Hercegovinu i uskoro bi trebale doći i do našeg zavoda”, kazala je Jurić, prenose bh. portali.

Dodala je kako vakcinišu najugroženije, a među njima su zdravstveni radnici, osobe koje rade u staračkim domovima i koje brinu o starijim i iznemoglim osobama, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima, novinari i osobe koje rade među većim masama ljudi.

Jurić je otkrila i sljedeće korake u kojima će Zavod za javno zdravstvo poticati stanovništvo na vakcinisanje i ukazivati na prednosti.

“Slijedeći plan nam je promocija imunizacije jer nam stižu veće količine vakcina u narednim sedmicama. Uradili smo zbog toga prvi videospot promocije imunizacije u Bosni i Hercegovini. Sljedeći cilj nam je da se, prema planu imunizacije, osiguraju mjesta kao što su sportske dvorane, u kojima bi bili punktovi za okupljanje većeg broja ljudi. To je na sebe preuzelo kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, a Zavod nastavlja s promocijom imunizacije”, ustvrdila je Jurić.

Kada je riječ o strahu i nepovjerenju koje je kod stanovništva prisutno po pitanju vakcina, Jurić naglašava kako mjesta za zabrinutost ne treba biti.

“Postoje mnoge nedoumice u pogledu vakcina. Zbog toga je najbolje razgovarati s ljekarom koji vas vakciniše. Njemu je potrebno reći od kojih hroničnih oboljenja bolujete, jeste li imali nekakve prethodne alergijske reakcije. Onda će vas on savjetovati u skladu s time šta ste mu naveli. Naravno da postoji rizik od određenih nuspojava, a jedno od takvih vakcina je AstraZeneca koje se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa zgrušavanjem, niskom dozom trombocita, ženama koje koriste kontracepcijske pilule i pušačima”, zaključila je Jurić te još jednom podsjetila kako je vakcinisanje put prema rješenju pandemije koronavirusa.

Inače, ZHK je ukinuo prije par dana policijski sat, a prema posljednjem izvještaju, nisu imali novozaražanih osoba.

(StarMo)