Naslovnica BiH ZHK: “Osoba nikad nije ni bila pozitivna”

ZHK: “Osoba nikad nije ni bila pozitivna”

401
foto - arhiva

Široki Brijeg — Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) izvjestio je o jednoj pozitivnoj osobi na korona virus (Covid-19) s područja Širokog Brijega koja je povezana s postojećim klasterom, saopšteno je u četvrtak ujutro iz Štaba civilne zaštite ZHK-a.

Do sada je u ZHK 74 osoba bilo pozitivno na prisustvo korona virusa. S područja Širokog Brijega je 58 osoba, 12 iz Gruda, 4 iz Posušja, a u Ljubuškom nema nijedan. Ukupno se oporavilo 16 osoba, a 4 osobe su preminule.

Iz SKB Mostar su izvjestili kako su ponovljeni nalazi osobe iz Ljubuškog bili negativni i smatraju kako dotična osoba nikad nije ni bila pozitivna, dodaje se u saopštenju.

U samoizolaciji se trenutno nalaze 422 osobe na prostoru ZHK.

Jučer je održana 17. vanredna sjednica Štaba CZ ZHK na kojoj je dozvoljen rad trgovinama vatrogasnim aparatima i opreme za sigurnosne agencije, trgovinama i servisima informatičke opreme, trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.

Za pravne subjekte koji nude usluge proizvodnje i posluživanja hrane, a mogu osigurati šalter izdavanje i njenu dostavu putem telefonskih narudžbi, kao i proizvodnju i posluživanje hrane za goste hotela ograničava se radno vrijeme do 20:00 sati uz strogo poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Zaduženi su Domovi zdravlja da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo ZHK pristupe obaveznom testiranju na COVID-19 zaposlenih u domovima za stare i nemoćne osobe na području ZHK.

Podsjećanja radi, još uvijek su na snazi mjere zabrane kretanja osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina, izuzev u slučaju odlaska kod ljekara, saopšteno je uz ostalo iz Štaba CZ ZHK-a.

(StarMo)